Новини > „От сърце на „Отворено сърце”

„От сърце на „Отворено сърце”

    Дванадесетият детски ромски фестивал „Отворено сърце”, организиран от Център „Амалипе” с помощта на Община Велико Търново и Тръста за социална алтернатива, събра от 5 до 7 юни т. г. над 1800 деца, учители и родители. Под мотото „Да бъдем по-добри!” на откритите сцени в парка „Марно поле” се изявиха близо 150 групи от 130 училища, читалища, центрове за развитие на общността и младежки групи от цялата странаи гости от Македония, Румъния и Гърция. Свое участие записаха и 13-те кандидат-гимназисти от групата по СИП „Фолклор на етносите” от нашето училище.
   Учениците, водени от ръководителя на СИП-а г-жа Айше Аянска и г-н Росен Русинов, се включиха в културното събитие в съботния ден. Още с появата си представителите на Върбица привлякоха вниманието на организаторите и гостите с атрактивното си ателие, чийто надпис гласеше „От сърце на „Отворено сърце”. Уловили магията на камъните, кандидат-гимназистите рисуваха причудливи форми, растения, птици. Оригиналните им творби събраха тълпа от зрители, желаещи да изразят в багри споходилото ги вдъхновение. В края на деня произведенията на младите върбишки майстори бяха предпочетени от г-жа Теодора Крумова, г-жа Таня Ванова и г-жа Нели Николова.
   Според програмата на фестивала участието на СИП-а бе предвидено за неделния ден. Специално за тазгодишното издание на детския форум г-жа Аянска бе подготвила драматизация на битовата приказка „Хитър Петър и Настрадин Ходжа”, публикувана в учебното помагало на Центъра „Истории край огнището”. В шестминутния спектакъл бе вплетен и танц.
   По време на гостуването си учениците се представиха и като ревностни еко активисти. Те ентусиазирано събираха отпадъците в парка и предадоха пет чувала.
   От Велико Търново кандидат-гимназистите се върнаха с две награди – за най-добро ателие и първо място в конкурса „Сливи за смет”.