Новини > Хелоуин – „най-страшният“ празник - на патерица

Хелоуин – „най-страшният“ празник - на патерица

   Докато жителите на САЩ, Канада и много други страни по света отбелязаха Хелоуин в края на октомври, в нашето училище „най-страшният“ празник дойде с малко закъснение – на 6 ноември.
    Идеята за включването му в културния календар на училището бе на преподавателите по английски език г-жа Ива Топчиева и г-ца Даниела Стоянова. Ентусиазирани кандидат-гимназисти от V-ти, VI-ти и VII-ми клас масово заявиха желанието си да участват в обявените три конкурса: за най-добър фенер, за най-сполучлив костюм и за най-вкусни лакомства.
    На 6 ноември, минути, преди звънецът да оповести началото на голямото междучасие в първата смяна, групи костюмирани ученици „изплашиха“ средношколците, надавайки страховит рев. Изгонвайки по този начин „злите сили“ от класните стаи, групите се събраха в залата на училищния стол, където се проведе конкурсът за най-сполучлив костюм.
    По червения килим дефилираха всички „страшни герои“, познати от литературни и кинотворби. Трудна се оказа задачата на тричленното жури: Валентина Митева, Аслъ Мустафова и Хакъ Джемалов. След дълги разисквания арбитрите обявиха крайното класиране. Стефан Данаилов от V „а“ клас получи първа награда, а подгласници му станаха неговите съученици Берна Фикретова и Ибрахим Кюлюмов.
    По-късно журито разгледа изложбата на тиквени фенери и сладки, която бе експонирана във фоайето на втория етаж, и определи победителите. На първо място в конкурса за най-добър фенер бе класиран Стефан Данаилов от V „а“ клас, на второ – Билял Орцев (VII „б“ клас), а на трето – Цвета Стайкова от V „а“ клас. В конкурса за най-вкусни лакомства журито присъди само една награда – на петокласничката Цвета Стайкова.
    В страните отвъд океана Хелоуин е празник на „нечистата сила“, пренесен от ирландски и шотландски заселници. Постепенно той се разпространява по целия свят. Дали ще се настани трайно в празничния календар на нашето училище, ще разберем догодина.